RFID | Så fungerar det


RFID står för Radio Frequency Identification och är en form av trådlös kommunikation som använder radiovågor för spårning och identifiering. Ett RFID-system består huvudsakligen av två komponenter: RFID-taggar (eller transpondrar) och RFID-läsare.

RFID - Så fungerar det

Hur kommunicerar RFID-taggar och läsare 


RFID-taggar: Dessa är mikrochip som lagrar information och är anslutna till en antenn. Antennen gör att taggen kan kommunicera med en RFID-läsare. Taggarna finns i två varianter:

Passiva RFID-taggar: Dessa har ingen strömkälla. Istället får de ström från läsarens signal.
Aktiva RFID-taggar: Dessa innehåller ett batteri som driver den radiofrekventa kommunikationskretsen.

RFID-läsare: Dessa enheter sänder ut radiovågor och tar emot signaler från RFID-taggen. Läsaren består av en antenn som sänder ut radiofrekvenser och en sändtagare som omvandlar radiosignaler från RFID-taggar till digitala data.
Interaktionen:

Läsaren sänder ut elektromagnetiska vågor som bildar ett magnetfält när den kommer i närheten av antennen.

Passiva taggar får ström från läsarens elektromagnetiska vågor, vilket gör att de "vaknar" och svarar. Aktiva taggar använder sina interna batterier för att sända en signal.

RFID-taggens kretsar aktiveras av signalen, vilket får chipet att modulera vågorna och skicka dem tillbaka till läsaren.

Läsaren fångar upp de modulerade vågorna och back-end-systemet (t.ex. en dator eller en specialiserad RFID-enhet) bearbetar sedan informationen.


Överföring av information


Informationsöverföringen sker genom modulerade radiovågor. Varje tagg har ett unikt serienummer tillsammans med varierande mängder andra data. När läsaren sänder ut radiovågor fångar antennen på RFID-taggen upp denna energi och aktiverar mikrochippet på taggen. Mikrochippet modulerar sedan energin med taggens information och skickar tillbaka den till läsaren, som omvandlar de nya vågorna tillbaka till digitala data.


RFID-system i olika branscher


Låt oss nu titta på flera tillämpningar av RFID-system i olika branscher:

**Hantering av lager: **

Spårning av lager: Lager använder RFID-system för att spåra varornas plats och rörelse, vilket ökar lagersynligheten och förbättrar lagernoggrannheten.
Spårning av tillgångar: Utrustning och verktyg kan taggas, vilket minskar förlust och felplacering.


Automatiserad ombeställning: RFID kan automatisera ombeställning av lager när lagernivåerna sjunker under en viss punkt.

**Detaljhandel**

Kassaprocesser: RFID-taggar kan underlätta snabbare utcheckningar eftersom flera artiklar kan skannas samtidigt, utan behov av direkt siktlinje.

Lagerhantering: Realtidsspårning av produkter på hyllorna, snabb påfyllning och minskning av svinn på grund av stöld eller felplacering.


Kundupplevelse: Smarta omklädningsrum utrustade med RFID-läsare kan upptäcka produkter som tas in och föreslå kompletterande artiklar till kunderna.

**Transport och logistik**

Spårning av fordon: RFID-taggar på fordon kan användas för att hantera och optimera fordonsparkens rörelser.


Logistikhantering: RFID kan spåra containrar eller pallar genom hela fraktprocessen, från lager till leverans.


Bagagehantering: Flygplatser använder RFID för att spåra bagage när det rör sig genom olika kontrollpunkter.

Detta är bara några få tillämpningar. Med fortsatta förbättringar kommer användningsområdet för RFID bara att breddas, med konsekvenser för smarta städer, IoT (Internet of Things) och till och med personlig identifiering i form av e-pass och kontaktlösa betalkort.


RFID-tekniken illustrerar den sömlösa blandningen av digitala och fysiska världar, vilket ökar effektiviteten och gör det möjligt för företag att hantera verksamheten på sätt som man en gång trodde var omöjliga.